esNrkN http://www.FyLitCl7Pf7ojQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
~ JimmiNu

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Co powinno jeść dziecko w wieku przedszkolnym i jak wpajać mu zdrowe nawyki żywieniowe...

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju umysłowo-fizycznego, gdy dzieciom potrzebne jest odpowiednio zbilansowane, urozmaicone pożywienie. Posiłki powinny być zaplanowane na podstawie produktów naturalnych. Różne produkty zawierają składniki odżywcze w różnych ilościach i proporcjach. Największą wartość odżywczą mają produkty wysokiej jakości oraz jak najmniej przetworzone.

Co powinien jeść przedszkolak?
Dieta dziecka w wieku przedszkolnym powinna zawierać produkty niezbędne do rozwoju, dostarczające młodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto uświadomić sobie, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny oraz sprawia, że jest ono uśmiechnięte, zadowolone, ciekawe świata i może spełniać wszelkie oczekiwania rodziców.

Jak to osiągnąć? Oto pewien wierszyk:
„By przedszkolak nie był chory,
je marchewki, kalafiory,
pije mleko, biega kłusem,
a wieczorem śpi jak suseł.”

W diecie przedszkolaka powinny znaleźć się więc po pierwsze mleko i produkty mleczne w ilości przynajmniej 2 filiżanek dziennie lub zamiennie jogurt, kefir, twarożek. Po drugie warzywa w ilości 1,5 filiżanki i owoce – też około 1,5 filiżanki. Do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze, makarony, chude mięso i rośliny strączkowe. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy przyrządzać mu ryby – grillowane i pieczone. Całe jajo kurze można serwować maluchowi maksymalnie 3-4 razy w tygodniu. Ostatnim punktem zdrowego odżywiania dziecka jest umiarkowana ilość masła.
Natomiast należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków, słodkich sosów, nadmiaru soli, półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością konserwantów i sztucznych barwników.

Dobre produkty dla dzieci:
Produkty zbożowe:
- pieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane
- kasze i pseudozboża: jaglana, jęczmienna, gryczana, orkiszowa, kukurydziana, ryż natrualny, ryż basmati, kus-kus, amarantus, quinoa
- płatki zbożowe: owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne, orkiszowe
- makarony z różnych mąk z pełnego ziarna lub mieszane
- produkty mączne z mąk z pełnego ziarna lub mieszane: naleśniki, pierogi, kluski, ciasta, ciastka
- pieczywo chrupkie: ryżowe, wielozbożowe, czyste chrupki kukurydziane.

Owoce i warzywa:
- owoce – uwzględniając sezonowość i z przewagą rodzimych: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina
- owoce suszone (bezsiarkowe): rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, żurawina, owoce cytrusowe
- soki owocowe niedosładzane, najlepiej rozcieńczone z wodą
- warzywa – z przewagą rodzimych i uwzględniając sezonowość: marchew, buraki, ziemniaki, seler korzeń i naciowy, rzepa, rzodkiew, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, brokuła, kalafior, cukinia, kabaczki, szparagi, fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza, papryka, ogórek, rzodkiewka, kiełki, sałaty, kapusty, pieczarki, grochy i fasole, soczewica, ciecierzyca
- soki warzywne, soki i przeciery czyste pomidorowe.

Produkty białkowe:
- mięso, wędliny: cielęcina, drobiowe, wołowina, wieprzowina, wędliny chude i dobrej jakości; mięsa głównie duszone, pieczone, gotowane
- nabiał i jaja: mleko pasteryzowane, biały twaróg, jogurt naturalny, kefir, czasami ser żółty
- ryby: ryby wędzone, jak makrela, szczególnie ryby morskie
- rośliny strączkowe: grochy, fasole (czarna, czerwona, biała), ciecierzyca, soczewica, soja.

Tłuszcze:
- masło pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej słonecznikowy
- nasiona: słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni, sezam
- orzechy i migdały.

Cukry i słodycze:
- cukier trzcinowy, melasa, syrop klonowy, miód naturalny, marmolady niskosłodzone
- słodycze naturalne: suszone owoce (śliwki, rodzynki, żurawina, jabłka, figi, morele, daktyle…), batony z bakalii i płatków zbożowych
- ciasta “domowe” na bazie mąk mieszanych, w tym razowych, z cukrem trzcinowym lub miodem, ciastka owsiane, pierniczki, ciastka korzenne
- na podwieczorek powinny dominować owoce.

Napoje:
- czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane
- herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa…)
- herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos.

Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków:
- zioła i przyprawy pojedyncze: bazylia, tymianek, oregano, kminek, cząber, estragon, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, rozmaryn, czosnek, cynamon, kardamon
- zielenina: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki
- czyste suszone warzywa.
 
Zasadą jest, iż rodzice prowadzący zdrowy styl życia i przestrzegający zasad racjonalnego żywienia SĄ najlepszym wzorcem do naśladowania dla swoich rosnących dzieci. Dlatego powinniśmy zadbać także o nasze odżywianie a nie pokazywać dziecku zły przykład, przynosząc do domu po pracy kupioną po drodze pizzę czy odgrzewając gotowe danie w mikrofali.
Wspólny posiłek powinien być spożywany, kiedy tylko jest to możliwe – jest to kolejna wspaniała okazja nie tylko do wpojenia dziecku zasad zdrowego odżywiania, ale też jedzenia bez pośpiechu, w rodzinnej atmosferze, co ma zbawienny wpływ także na dorosłych.